dimarts, 15 de juliol del 2008

Noam Chomsky i Michel de Foucault

Us pensàveu que el Youtube només serveix per trobar vídeoclips petardos?

Doncs bé, pujaré una mica el llistó cultural d'aquest blog. No puc arribar al nivell d'erudició d'un Max Aue, però per alguna part s'ha de començar. Així que començarem per una lluita de titans del pensament postmodern: Noam Chomsky vs. Michel de Foucault.



I vosaltres, de qui sou?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

No sabia que es poguesin trobar aquestes coses al Youtube. El feia més frívol! Quan tingui temps probaré de buscar matemàtics cèlebres; a veure que trobo! Hahahaha.

Responen la teva pregunta: S'hauria de veure més tros del debat. En aquestes intervencions, en Foucault (sein) i en Chomsky (söllen) parlen del que "és" i del que "hauria de ser". Per tant no és un debat, ja que espot estar d'acord amb els dos. De fet, és el meu cas.
Jo sóc partidari de que la societat es constitueixi com a lliure associació d'ens econòmics (Chomsky) però mentretant cal criticar permanenment (i profundament) els mecanismes de poder existents (Foucault).

Rafel ha dit...

Jo em quedo amb la idea del poder de foucault com una cosa magmàtica que ho impregna tot. Va més enllà de l'anàlisi marxista en tant que el poder no és una cosa que es pugui usurpar o substituir. Es pot fer una revolució i derrocar un governant, però les relacions de poder, quotidianes, tan subtils, que ho impregnen tot... no desapareixen d'un dia per l'altre...

Molt bo el teu anàlisi del sein i el sollen.

Si t'interessa el tema del nazisme i saps alemany a youtube hi ha penjats molts "Deutsche Wochenschau" que són com el "nodo" nazi. Si més no és un bon acompanyament per la lectura de les benèvoles, jeje. Els últims de principis de 1945 quan estan perdent la guerra són brutals.

A youtube pots trobar pràcticament de tot (el que estigui documentat en pel·lícula o vídeo, és clar).

Anònim ha dit...

Woo!
Però mira que ets mariculta eh Rafa!! Segur que ets la única persona a la que se li ha acudit poser noms de filosofs postmoderns al YouTube!!
Jo, ja ho saps, el postmodernisme sempre m'ha deixat una mica fred, a mi aquestes coses tan intangibles, subjectives i idealistes m'han fet gràcia com per passar una estona, però no crec que duguin massa enlloc, aquest debat ñés una mica com l'ou i la gallina...

En tot cas, t'adelanto en primicia mundial que aquest divendres hi haurà el 2n round del "Combat Filosòfic"! Muahaha

Anònim ha dit...

Arqueòleg, no fotis! Chomsky no és un postmodern! Més aviat tot el contrari; és un fill (o net) del pragmatisme i de la filosofia analítica.
I Foucault, malgrat ser postmodern, jo diria que els de lo més llegible (i "reflexionable") dels postmoderns. No és Gluksmann! Hahahaha

Anònim ha dit...

Rafel Clar, la crítica és indispensable, però que faríem sense un panorama ideal?
Un "principi esperança", una "societat ideal de comunicació" o qualsevol cosa semblant.
Ara vaig a veure els youtubes nazis. Ara penso que fa temps que no escric res del mei ¿benvolgut? Max Aue!!

Anònim ha dit...

Buenu Rafaa, no és per donar enveja eh!! però et recordo que m'en vaig ja a veure Morrissey i tinc entrades per Madonna!!
MUAHAHA
I'm evil!